Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a 30. Nyári Universiade Nápolyban.

A San Paolo Stadionban szerda este rendezett ünnepségen 119 ország sportolói vonultak fel, köztük a magyar sportolók, több mint százan. A magyar zászlót Tóth Krisztián, judo versenyző, a Testnevelési Egyetem hallgatója vitte. A megnyitón beszédet mondott többek között Oleg Matytsin a FISU elnöke, videoüzenetben Thomas Bach, a NOB elnöke, és az eseményt Sergio Mattarella, Olaszország köztársasági elnöke nyitotta meg. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséget Prof. Dr. Kiss Ádám, elnök képviselte, Dr. Székely Mózes, főtitkár, pedig a versenyzőkkel együtt vonult fel.

Az Universiade lángját Carlotta Ferlito, tornász gyújtotta meg, Lorenzo Insigne, az SSC Napoli, a helyi labdarúgó csapat kapitányának segítségével.

A közel három órás megnyitót Andrea Bocelli, világhírű operaénekes produkciója zárta.

Az egyetemisták olimpiáján a magyar színeket 160 fős küldöttség képviseli. Az Universiadéra a magyar csapatban 38 felsőoktatási intézmény hallgatói kaptak helyet.

Az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban – atlétika, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – versenyeznek majd. A nápolyi Universiade versenyei július 14-éig tartanak.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS