Ilankovic Aleksandra első, Nguyen Hoang An második lett kumitében (küzdelemben) a dániai Aalborgban péntektől vasárnapig tartó kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon. A 33 fős magyar válogatott – Bárdos Ádám pénteki ezüstjével együtt – már három éremnél jár az Eb-n.

Az 53 kg-os junior (16-17 évesek) lányok között indult Ilankovic Aleksandra a selejtezők során 4-0-ra verte a ciprusi Papageorgiut, majd 3-0-ra győzött a skót Pollard és a török Ocak ellen is, a döntőbe jutásért pedig akciódús csatában 8-4-re múlta felül a francia Grunt. A német Augel elleni finálé különleges izgalmakat hozott: az MTK versenyzője egy ütéssel 1-0-ás vezetést szerzett, de aztán ellenfele egy három pontot érő fejrúgással fordított. A magyar karatés azonban az utolsó másodpercekben – szintén fejrúgással – visszavette az előnyt, és 4-3-ra nyert.

“Voltam már jobb formában is, úgyhogy a szívemnek és a lelkemnek köszönhetem ezt a győzelmet. Úgy érzem, hogy az egész mezőnyben én akartam a legjobban az aranyérmet. Az Európa-bajnokság előtt is voltak biztató jelek, hiszen az összes kvalifikációs versenyt sikerült megnyernem. Jövőre Budapesten lesz az Eb, fantasztikus lenne, ha ott is sikerülne hasonlót elérni” – mondta Ilankovic Aleksandra, aki még egy év múlva is a junior korosztályban indulhat.

A tavalyi Eb-bronzérmes Nguyen Hoang An ezúttal eggyel előrébb lépett. A Sportingbudo juniorja úgy jutott el négy győzelemmel a 68 kg döntőjéig, hogy ellenfelei pontot sem tudtak szerezni. A fináléban is megtartotta hibátlan mérlegét, azonban az Európa-bajnoki cím 0-0-ás eredmény után bírói döntéssel az orosz Taldikiné lett.

A bronzéremért léphetett tatamira Benkő Zsófia és a Mérő Bálint, Forgács Richárd, Csicsay Gergely alkotta férfi kata (formagyakorlat) csapat is: ám ott alulmaradtak, ezzel az ötödik helyet zártak. A Vasasban karatésai így is elmondhatják, hogy az övék az első magyar kata csapat, amelyik Eb-n éremért mérkőzhetett.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS