A Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség együttműködési megállapodást kötött, amelynek egyik kiemelt célja, hogy 2024-ig a felsőoktatási hallgatók legalább negyede megismerkedjen a honvédelmi sportokkal. A közös munkát megalapozó dokumentumot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen írták alá.

 

A Honvédelmi Sportszövetség (HS) elnöke, dr. Simicskó István és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára (MEFS), dr. Székely Mózes január 15-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) prof. dr. Józsa János rektor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, dr. Nébald György, a HS általános alelnöke és prof. dr. Borbély Attila, a HS alelnöke jelenlétében együttműködési megállapodást írt alá. Ennek értelmében a két szervezet közösen támogat minden olyan kezdeményezést a felsőoktatási szabadidősport honvédelmi neveléssel összefüggő területeivel kapcsolatban, amelyek elősegítik az egyetemi és főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést és a hallgatók fizikai aktivitásának növelését.

„A Honvédelmi Sportszövetség köztestületként végzi a munkáját, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel megtaláltuk a közös célt, amellyel segíthetjük a magyar fiatalok honvédelemhez, a hazához való erősebb kötődését, az egészséges nemzettudat kialakulását. A fiatalok jelentik a jövőt, az egyetemisták, főiskolások a közeljövőt. Rájuk kell majd bízni az ország irányítását, ha vezetőkké lesznek, a tárgyi tudásukon túl az általuk képviselt szellemiség is fontos.” -mondta dr. Simicskó István és hangsúlyozta azt is, hogy ez az együttműködés jövőnk biztonságát szellemi és fizikai értelemben is szolgálja.

Kiemelte, a megállapodás jelentős célokat fogalmaz meg, amelyek közül talán a legmarkánsabb, hogy 2024-ig a felsőoktatási hallgatók legalább 25 százaléka megismerkedjen a honvédelmi sportokkal, sőt lehetőséget biztosítson azok folyamatos gyakorlására.

Prof. dr. Józsa János rektor a rendezvényen elmondta: nagy örömmel szerzett hírt a kezdeményezésről, ami jól képviseli az egyetemek által vallott „ép testben, ép lélek” szemléletet.

Dr. Székely Mózes kiemelte, hogy a HS és a MEFS kapcsolata eddig is szoros volt, több esetben sikerült közösen megmozgatni a fiatalokat. A tudás, a tanulás és a sport sokféleképpen kapcsolódik. A Honvédelmi Sportszövetséggel kötött megállapodás által a honvédelemhez közvetve vagy közvetlenül kapcsolható sportok közelebb kerülhetnek a fiatalokhoz. Ennek pedig kiváló helyszínei lehetnek az oktatási intézmények közelében felépülő Honvédelmi Sportközpontok, valamint szövetségük egyik zászlóshajója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

„Fontos cél, hogy a fiatalok szabadon dönthessenek arról, milyen sportot űznek, és elérjük, hogy belülről jövő igényként jelentkezzen bennünk a fizikai aktivitás. Ehhez kell a feltételrendszert megteremteni, amiben a Honvédelmi Sportszövetség támogatását bírjuk” – tette hozzá Dr. Székely Mózes.

A MEFS kezdeményezi, hogy az UNESCO által szeptember 20-ra kijelölt Egyetemi Sport Nemzetközi Napja keretében, illetve az egyéb felsőoktatási sportnapokon kiemeltként kezeljék a honvédelmi sportok és a HS bemutatását.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS