Európai Egyetemi Játékok 2024 pályázat Debrecen-Miskolc 

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, és a városok önkormányzatai az Európai Egyetemi Játékok megrendezésére közösen benyújtott pályázatuk 2022-es vagy 2024-es megrendezése közül az utóbbit preferálják, annál is inkább, mert az év második felében Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét.

 

 

A pályázat prezentációjára április 12-én, az EUSA madridi közgyűlése keretében kerül sor, eredményhirdetés április 13-án délben várható. Az EUSA Végrehajtó Bizottságának pozitív döntése esetén az 1965-ös budapesti 4. Nyári Universiadét követően újra 5000-6000 fős nemzetközi egyetemi multisport esemény házigazdája lehet Magyarország, ahol a versenyzők egyetemük színeiben vesznek részt. Az EEJ 2024-es megrendezése jelentősen segítheti további nagy nemzetközi sportesemények pályázatait, hazai megrendezését.

 

Az Európai Egyetemi Sportszövetséggel (EUSA) folytatott szakmai egyeztetések során a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megállapodott az EUSA vezetőivel, hogy a 2017 év végén kiadott pályázati felhívás alapján Debrecen és Miskolc a 2024. évi Európai Egyetemi Játékok (EEJ) megrendezésére nyújtják be közös pályázatukat. 

 

A két egyetem, a városok és a MEFS példás összefogásával elkészült pályázatot, mely az egyetemek nemzetköziesítését is szolgálja, a magyar kormány is támogatja, az erről szóló elvi támogatás február 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

 

A korábbi érdeklődőkből két pályázó maradt állva, a magyar és a vetélytárs lengyel (Lodz) prezentációt mintegy 40 ország, 130 képviselője előtt kell bemutatni. A legfontosabb az, hogy az európai egyetemi sport döntéshozóit a magyar pályázat meggyőzze: Debrecen és Miskolc megfelel a szigorú követelményeknek, megfelelő házigazdája tud lenni a létszámában és jelentőségében kiemeltnek számító nemzetközi sporteseménynek.

 

A korábbiakban Córdoba (2012), Rotterdam (2014), valamint Zágráb-Rijeka (2016) lehetett rendező, az idén pedig, a világ és Európa egyik legrégebbi egyetemén, a portugál Coimbrában kerül sor a sportfesztiválra.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS