Május 5-én, az FC Kosice Stadionjában tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy sikerült megvásárolni azt a 8,2 hektáros földterületet, Kassa Tóváros részében, ahová a Kassai Labdarúgó Akadémia épül a magyar tulajdonú Slovak Sport Development s.r.o. finanszírozásában és beruházásában, a Magyar Kormány támogatásával. Az Akadémia építése a tervek szerint 2023. első negyedévében indul és 2024 közepére készül el. Az FC Kosice utánpótláskorú labdarúgói akkor vehetik birtokba az európai színvonalú intézményt.

„Örömmel jelentem be, hogy ugyan hosszú folyamatot követően, de sikerült megvásárolni azt a területet, ahová két éven belül felépítjük a kassai Labdarúgó Akadémiát. Terveink szerint hat nagy pályán fejlődhetnek majd az FC Kosice utánpótláskorú labdarúgói. A pályákhoz természetesen modern kiszolgálóegységek is tartoznak majd. A látványterveket ma bemutattuk, a végleges tervek is nemsokára elkészülnek. Terveink szerint az építkezés 2023 első negyedévében elindul és ha minden jól halad, 2024 második negyedévében át is adhatjuk a legmagasabb szintű, korszerű, új, kassai futballbázist” – mondta Sántha Gergely, FC Kosice felügyelő bizottságának elnöke.

A labdarúgó akadémia építésének megkezdése fantasztikus hír nemcsak a klubunk, az FC Košice számára, hanem a futballt szerető kelet-szlovákiaiak számára is. A komplett infrastruktúra felépítésével joggal kerülünk majd be az ifjúsági labdarúgás élvonalába Szlovákiában. Ma elkezdhetjük élni azt az álmunkat, amely 4 évvel ezelőtt, a klub alapításakor született – európai színvonalú akadémia felépítése, amely a legmagasabb szintű képzést kínálja a fiataloknak, akik majd klubunkat és városunkat képviselik. Őszinte hálával tartozunk magyar partnereinknek, akik nélkül ezek a célok csak beteljesületlen álmok maradnának.“ – mondta  Dušan Trnka, az FC Kosice elnöke.

Jaroslav Polaček főpolgármestert örömmel tölti el, hogy az FC Kosicénél tevékenykedő magyar befektetőknek köszönhetően a keleti nagyváros íly módon is gyarapszik: „Az új sportkomplexumnak, a klub futballreménységeinek százai örülnek majd. Kassán mindig kiváló volt a fiatal labdarúgók nevelése, ha ehhez most hozzáadódnak a szlovákiai viszonyokhoz képest csodás feltételek és edzőpályák, akkor nagyszerű jövő vár a klubra.”

Marcel Gibóda Kassa város alpolgármestere, aki egyúttal a Kassai Labdarúgó Aréna igazgatóságának elnöke is, elmondta: „A magyar befektetőkkel és a klubbal többször is tárgyaltunk azzal a céllal, hogy olyan közös megoldást találjunk, amely összhangban lesz városunk jóváhagyott sportfejlesztési stratégiájával. Így a Kassai Labdarúgó Aréna közelébe tervezett jó minőségű edzőpályák megépítése mellett, Kassa Tóváros részében egy modern sportkomplexum jön létre – ez a Kassai Labdarúgó Akadémia, mely európai színvonalú lesz.“ 

 

„Óriási lépés ez a szlovákiai futballnak, és a magyar-szlovák kapcsolatoknak, és mindig örömteli számomra, mikor Magyarország és Szlovákia között bármiféle együttműködés valósul meg. Számomra ez a régió nagyon fontos, különösen Észak-Magyarország és Kelet-Szlovákia együttműködése. A magyar kormány elkötelezett azt illetően, hogy Közép-Európa országai csak együtt tudnak választ adni a mai kor kihívásaira. A kormányok, a diplomaták és a politikusok csak a megfelelő politikai hátteret tudják nyújtani, a munka dandárját a magántőke és a társadalmi kapcsolatok végzik és valósítják meg. Kassa egy kiváló helyszín ehhez a befektetéshez, ahol örömmel várják a magyar befektetőket, és hogy ez a befektetés a sport felé irányul, ez ismét a jövőbe és az utánpótlás fontosságába vetett hitet erősíti meg.” – mondta Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS