Márciusban jelölte ki a Magyar Kick-box Szakszövetség a következő ciklus szakágvezetőit. Hat szabályrendszert az eddigi irányítóik visznek tovább, míg a pointfighting élére Csikós Pétert nevezték ki. A szakember a megbízatást pályafutása megkoronázásának tartja, elmondása szerint csapatmunkában gondolkodik és egy jó csapategység kialakítására törekszik, ami szerinte a sikerek egyik záloga – adta hírül az MKBSZ.

Csikós Péter neve aligha ismeretlen a kick-boxban járatosak számára, hiszen korábbi háromszoros felnőtt Európa-bajnok, és a 41 év felettiek között, a masters korosztályban között még mindig aktívan versenyez: olyannyira, hogy összejött számára a hőn áhított a világbajnoki cím is.

“Tízévesen, harminchat esztendeje kezdtem el kick-boxolni, és huszonöt éve vagyok válogatott. Felnőttként Európa-bajnokságon háromszor sikerült nyernem, és világbajnoki döntőbe is kétszer jutottam, de azokat sajnos elvesztettem. Aztán a masters korosztályban újabb két Eb-címet szereztem, de a vb-győzelem nem jött össze, egészen tavalyig, amikor végre világbajnokságon is felállhattam a dobogó legfelső fokára. És pár hónapra rá jött a felkérés, hogy vállaljam el a pointfighting szakág vezetését. Ez a megtiszteltetés megkoronázza a pályafutásomat, az pedig nagyon jó érzés, hogy az elnökség egyhangúan támogatta a személyemet” – nyilatkozta Csikós Péter.

A feladat nem lesz teljesen új a számára, hiszen évekig segédedzőként segítette a szakág előző felelősei, Király István, majd Jároszkievicz Krisztián munkáját. Mindkettőjüktől sokat tanult, és jó barátságot ápol velük, akárcsak Debreczeni Dezsővel, aki, mint fogalmazott: “szintén nagyon erős vonalat képvisel” a hazai kick-boxban.

“Nem szeretném egyedül cipelni a vállamon a szakág terheit és kihívásait, ezért felkértem Krisztiánt és Dezsőt, hogy segítsék a munkámat. Ők ketten kilenc-, illetve nyolcszoros világbajnokok, rengeteg tudással, úgyhogy bizakodással nézek a közös munka elé. A hazai pointfighting utánpótlás erős és népes, aminek örülni kell. A felnőtteknél pedig egy generációváltás zajlik, a nagy nevek közül még jópáran megvannak és szállítják az eredményeket, közben pedig zárkóznak fel melléjük az ígéretes fiatal tehetségek. A pointfighting mindig is az egyik legerősebb magyar szakág volt, és arra törekszünk, hogy ezt a sikerességet meg tudjuk őrizni” – közölte az új szakágvezető.

Csikós Péter elmondta: az utánpótlás számára a szeptemberi világbajnokság lesz az év fő versenye, a felnőttek pedig novemberben Európa-bajnokságon lépnek majd tatamira. Utóbbi különlegessége, hogy egyes súlycsoportokban egy jó szereplés kvalifikációt jelent a 2023-as Európa Játékokra.

“Azon leszünk, hogy ezekben a kategóriákban kijuttassunk versenyzőket az Európa Játékokra. Mivel az első nyolc szerez kvótát, úgy gondolom, hogy ez teljesen reális célkitűzés a részünkről, amit be kell húznunk.”

Fontos felmérő verseny lesz a májusi utánpótlás országos bajnokságot követően júniusban a hagyományos budapesti kick-box világkupa, amely a sportág egyik legrangosabb és legmeghatározóbb versenyévé nőtte ki magát. Nyáron felkészítő edzőtáborban készülhetnek a vb-re a legjobb fiatalok, ősszel pedig a felnőtteknek lesz ob-juk, majd pedig közös edzőtáboruk az Európa-bajnokság előtt.

A saját szerepét elsősorban a csapatépítésben látja, ennek kialakítását érzi az egyik erősségének – avatott be a szakember.

 

“Régi motoros vagyok, minden korosztály ismer, hiszen még mindig aktívan versenyzem, ezáltal még a legfiatalabbak is látnak. Azt szeretném, ha olyan egységes válogatottunk lenne, mint amiben annakidején én is felnőttem. Ahol a sportolók vállvetve izzadnak együtt az edzőtáborokban, és küzdenek egymásért a versenyeken. Egy tétversenyen a siker múlik a felkészültség és a forma mellett az izguláson is, hiszek abban, hogy egy jó csapategységgel, ha csak az izgulásból le tudunk csípni, akkor már nyertünk valamennyit. Úgy érzem, hogy az érintettek elfogadják a személyemet, úgyhogy ebben én jó nagykövet lehetek, hogy a srácokat és az edzőket összerázzam” – mondta Csikós Péter, aki úgy véli, hogy a vállalkozásai mellett egy jó időbeosztással, valamint családja támogatásával képes lesz megbirkózni az új feladattal.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS