Dr. Mészáros János irányításával megújult elnökséggel vág neki a következő ciklusnak a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). Az immár 62 tagszövetséggel rendelkező ernyőszervezet előtt mozgalmas időszak áll, az egyes sportágak nemzetközi és hazai versenyein kívül 2022-ben rendezik meg az egy évvel eltolt Világjátékokat. A nem olimpiai sportágak négy évente megrendezendő világversenyét az alabamai Birminghamben rendezik meg. Erről is beszélgettünk az NVESZ elnökével.

–          Ha visszagondolok a közgyűlésre és a főasztalnál ülőkre, akkor egyértelműnek tűnik: a magyar sport egészének fontos az, hogy mi történik az NVESZ háza táján. Lehet, hogy túlzok, de én úgy látom, soha nem volt ennyire egységes a magyar sporttársadalom.

Én azt gondolom, hogy megismertük egymást. Tudjuk, hogy ki, hol tud segíteni a másiknak. Ez eredményezheti azt, hogy dr. Szabó Tünde államtitkár asszony mellett az egyes köztestületek tudnak vállvetve dolgozni. Így fordulhatott elő, hogy az NVESZ közgyűlésén az EMMI-n kívül a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség mellett jelen volt a Sportegyesületek Országos Szövetsége is.

–          Az NVESZ égisze alá egy új sportág, egy új tagszövetség érkezett. Hogy fogadta a teqball-t az NVESZ tagsága?

Amikor egy mozgásforma Magyarországon sportággá válik, előbb-utóbb találkozik velünk. A teqball az egy magyar fejlesztésű sportág. Már most több, mint 100 országban játsszák, és dinamikusan fejlődik. A Magyar Teqball Szövetség minden olyan kritériumnak eleget tett, amelyek egy irányba mutatnak: ott a helyük az NVESZ sportágak között is. Azért kívánkozik a mondat végére az „is”, mert a teqballt korábban a GAIFS (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) is elismerte, nem beszélve a Nemzetközi Olimpiai Bizottságról (NOB)

–          Most jelenleg 62 sportági szövetséget, szakszövetséget tömörít az NVESZ. Meddig lehet elmenni? Lesz majd egy limit, amelyet elérve újabb tagfelvételre nem lehet számítani?

Azt hiszem nincs vége. A mai világ sorra hozza az új sportágakat. Ugyanakkor nem az a célunk, hogy egyesületi háttérrel rendelkező sportágakat vegyünk fel. Természetesen nekünk figyelembe kell vennünk a NOB és a GAISF irányelveit. Érdekesség, hogy 2016-ban az NVESZ megalakulásakor 47 szövetségünk volt, most 62-nél tartunk.

–          Mik a hírek a finanszírozási háttérről?

Idén többlettámogatást kapunk. Ez körülbelül megfelel az induláskor megszabott reálértéknek, hiszen azóta megsokasodtak az NVESZ-sportágak, nagyságrendekkel több lett a feladatunk. És ezt jó érzékelni, hogy a magyar állam odafigyel arra, hogy bizony jóval többen vagyunk, mint az induláskor.

–          Egy olyan roll up előtt ülünk, amely a jövő évi Világjátékokat hirdeti. Az NVESZ számára ez csúcseseménynek számít. Ha minden rendben megy, akkor 2022-ben az egyesült államokbeli Birmingham megrendezi a soron következő Világjátékokat. Milyen világversenyre lehet számítani jövőre?

Ha az olimpiai tapasztalatokat nézzük, és a koronavírus nem ölt olyan méreteket, akkor egy nagyon jó világjátékok elé nézünk Birminghamben. Sportvezetőként mindig annak voltam a híve, hogy versenyt elhalasztani csak nagyon indokolt esetben kell. A tokiói olimpia esetében is bebizonyosodott: jó volt versenyeket látni, az olimpikonoknak versenyzési lehetőséget biztosítani. Bízom benne, hogy a Világjátékok esetében sem lesz ez másképp.

–          Mit kell tudni az előkészületekről?

Vargáné Andrejkó Edina főtitkár asszony vezetésével hamarosan egy minidelegáció indul az Egyesült Államokba, hogy feltérképezze az ottani viszonyokat. Egyébként mindenhonnan azt lehet hallani, hogy Birmingham felkészült, és várja a világ sportolóit. Körülbelül 30 kvótánál járunk most, ha minden jól megy, akkor a teljes magyar delegáció létszáma 120 fő körül lesz a jövő júliusi játékokon.

–          A léc elég magasan van, hiszen legutóbb a wroclawi Világjátékokon minden idők egyik legjobb szereplését produkálta a magyar nemzeti csapat.

Tizennégy érmet szereztünk, amióta Magyarország egységes csapatot indít a Világjátékokon, azaz 2005 óta ez volt a legjobb szereplésünk. Természetesen most a pandémia miatt egy picit bizonytalanabb világban élünk, így az elvárásokkal is óvatosabban fogalmazok. Biztos vagyok abban, hogy akik indulási jogot szereznek, és képviselhetik a magyar színeket Amerikában, számíthatunk majd rájuk…

–          Visszatérve a tisztújító közgyűlésre, megújult elnökség dolgozik az NVESZ-sportágak sikeréért. Mit kell tudni a grémiumról?

A mag együtt maradt. Sajnos Tóth László kollégánk elhunyt, nehéz lesz az ő munkásságát, agilitását pótolni. Az új elnökséghez Sinkó Andrea, a Magyar Torna Szövetség égisze alatt működő aerobik szakág egy „motorja”, valamint Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke és Nádasi Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke is csatlakozott. Szeretnénk minden tagszervezetünket segíteni a jövőben is. Igyekszünk tanácsot adni edzőképzés témakörben, és gazdasági kérdésekben is rendelkezésre állni – többek között.

–          Amióta én látom az NVESZ tevékenységét, a legelső jelző, ami eszembe jut – az eredményesség mellett – az a kompromisszumkészség. Utóbbi mennyire fakad elnök úr alapbeállítottságából?

Minden bizonnyal hatással vagyok ezekre a folyamatokra. Egyébként az elmúlt időszakban egy komolyabb szakmai vitánk volt, és ez a sportágak támogatási rendszeréből fakadt. Végül úgy gondolom, hogy sikerült igazságos rendszert kidolgozni. A mérleg nyelve egy picit a „kisebb” sportágak fele billent, és itt például nyilván nagy szükség volt a kompromisszumokra való törekvésre…

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS