A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olimpiai szolidaritási programjának keretein belül a szervezet 2019-ben meghirdette a Women’s Sport Leadership Academyt (WSLA), azaz a női sportvezetői akadémiát, amelyen hat olimpiai sportág kiemelkedő eredményeket elért női edzői vehettek részt. A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) és a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) együttműködésének hála a junior leányválogatott mestere, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) női birkózóinak vezetője, Ritter Diletta is elvégezte a 14 hónapos kurzust.

Az amerikai Clarissa Chun és Jessica Medina, a norvég Lotta Andresson Johansson mellett a magyar színeket Ritter Diletta képviselte a nemrégiben véget ért WSLA-programban. A képzés nívóját jól mutatja, hogy a NOB, az MBSZ és az UWW egyaránt foglalkozott a kezdeményezéssel, amely annak érdekében jött létre, hogy az olimpián résztvevő férfi és női mesterek száma mindinkább kiegyenlítődjön.

„Tizennégy hónapig tartott a tanfolyam, hetente tartottak foglalkozásokat. Eleinte személyesen, Londonban zajlott a képzés, de a koronavírus-járvány miatt sajnos online-ra váltottunk. Mindenkivel három mentor foglalkozott, velük egyeztettünk folyamatosan” – avat be a részletekbe Ritter Diletta.

De egészen pontosan mit is kapott a WSLA-programtól?

„Arra tanított minket, hogyan váljunk jobb vezetővé: kommunikációban és kompromisszumkészségben rengeteget fejlődtem. Megtanultam, miként maximalizáljam a munkámat olyan módon, hogy a tanítványaimból is kihozzam a legtöbbet. Tudni kell, hogy teljesen más a lányokkal együtt dolgozni, mint a fiúkkal, hiszen előbbiek sokkal érzelmesebbek, így a krízishelyzetekben is máshogy gondolkoznak – ily módon nem lehet ugyanúgy bánni velük a nehéz pillanatokban. Motiváltabb vagyok, ám ebben az is közrejátszik, hogy szuper és egyre nagyobb csapattal dolgozhatok együtt a KIMBA-ban, amely nagy feladatok előtt áll. Új lendületet kaptam tehát, amit át szeretnék adni a lányoknak. Azt tapasztalom, hogy ezt ők is érzik rajtam.”

Erről a négyszeres Európa-bajnoki ötödik helyezett Sleisz Gabriella, valamint az ifjúsági olimpiai és kadétvilágbajnoki ezüstérmes, kétszeres kadét Európa-bajnok Szél Anna nyilatkozott a WSLA-program apropóján Dilettáról készített kisfilmben.

„Kadétkorom óta ismerem a Dilettát, aki heves, indulatos természetű ember. A képzésnek hála sokkal türelmesebbé vált; korábban nehezebben lehetett vele kommunikálni, megbeszélni a problémákat. Immár mindenre együtt találjuk meg megoldást” – mondta Sleisz, aki január óta edzőként segíti Ritter munkáját a KIMBA-ban.

„Könnyebben megbeszélek vele bármit. Legutóbb például leírtuk, milyen célokat tűztünk ki magunk elé, és hogy szerintünk milyen úton lehet elérni azokat. Ezt együtt átnéztük, és minden részletet egyeztettünk; gőzerővel haladunk az álmaink felé” – nyilatkozta Szél Anna.

A képzésről az UWW hivatalos honlapja is közölt írást, amelyet ITT talál.

(Forrás: https://kozmaakademia.hu/)

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS