Elképesztő bravúrt hajtott végre Révész Bulcsú az oroszországi Tyumenben az IBSF U16-os snooker világbajnokságon. A mindössze 12 éves sportoló remek játékkal egészen a döntőig jutott, ahol csak a toronymagas esélyes lengyel Kowalski tudta megállítani, így ezüstéremmel zárt. Emellett ő lökte a verseny legmagasabb breakjét is.

Pedig a verseny hetében Révész Bulcsúnak és családjának számtalan bosszúság okozott gondot. Az sem kedvezett a jó versenyzésnek, hogy a játékosok és kísérőik nem feltétlenül viselkedtek sportszerűen: gyakori volt, hogy valaki sétálással zavarta meg az éppen lökéshez készülő magyar tehetség koncentrációját. Ennek ellenére a csoportköröket Révész Bulcsú simán, frame vesztés nélkül teljesítette.

Az első komolyabb ellenfél az egyiptomi Mina Awad volt. Bulcsú szép és pontos játékkal 3-1-re hozta az első négy framet, majd egy rossz lökés, egy beesett fehér golyó és egy kellemetlen vita után megfordult a játék képe. A 15 éves egyiptomi kiharcolta a döntő frame-et, amelynek egészen a végéig nem volt biztos, ki lesz a továbbjutó. Révész Bulcsú azonban hihetetlenül nehéz helyzeteket oldott meg, bravúros lökések kellettek ahhoz, hogy 4-3-mal biztosítsa a helyét az elődöntőben.

Ott a pakisztáni Umar Khan várt rá, aki szintén százszázalékos teljesítménnyel jutott el a döntő kapujáig, ráadásul a torna legmagasabb breakjét, vagyis sikeres sorozatát is ő tudta felmutatni. A döcögős kezdést követően Révész Bulcsú egyre magabiztosabban játszott, és elvette a break-rekordot a pakisztáni fiútól: meglökte a torna legmagasabb, 85-ös breakjét, és végül 4-1-re megnyerte az elődöntőt.

A fináléban a vb esélyeseként számon tartott lengyel Antoni Kowalski volt az ellenfél. Révész Bulcsú szépen, de több hibával játszott, mint korábban, így 5-2-re veszített. Jellemző a magyar fiatal játékstílusára, hogy a döntőben nyolc másodperc volt a lökésátlaga, a játékvezető pedig alig győzte visszarakosgatni a golyókat.

A döntő után sportolónk úgy nyilatkozott: a meleg nagyon zavarta, kicsit el is fáradt, de nem érzi magát csalódottnak.

Hogy nagy jövő áll Révész Bulcsú előtt, azt nemcsak a számtalan gratuláció bizonyítja, hanem az is, hogy lengyel ellenfele a meccs végén arról beszélt: nem biztos, hogy az Európa-bajnokságon is képes lesz megverni a magyar fiút.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS