Thomas Bach jól érezte magát Magyarországon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a birkózó-világbajnokságra érkezett a fővárosba, eredetileg egy napot tervezett a Papp László Budapest Sportarénában, végül kettő lett belőle. Az idei legnagyobb hazai sporteseményen NOB 9. elnöke készséggel adott interjút a vb sajtócsapatának. 

 

A világ első számú sportvezetője nem szereti a távolságtartást; kapcsolatát a sportolókkal, sportvezetőkkel személyesen akarja ápolni. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai bizottság elnöke a budapesti birkózó-vb-n is tiszteletét tette, s hamar bebizonyította, hogy nem a levegőbe beszél, ugyanis pénteken, német honfitársa győzelme után, azonnal lement a vegyes-zónába és Frank Stäbler mellett, gratulált az ezüstérmes Korpási Bálintnak is. A német sportdiplomata  – többek között – Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Schmitt Pál olimpiai bajnok, volt köztársasági elnök és Gyurta Dániel olimpiai bajnok, a NOB sportolói bizottságának tagja társaságában – a helyszínen nézte végig a birkózó-világbajnokság helyosztóit, majd részt vett az éremátadási ceremónián is. A NOB első embere nem először jár Magyarországon, és mindig örömmel látogat fővárosunkba.

-Ismerem a várost, többször jártam már itt, és mindig rácsodálkozom a szépségére. Budapestet a világ egyik sportfővárosának is nevezhetjük, hiszen rengeteg világbajnokságnak adott otthont az utóbbi időben, és ad a jövőben is. Budapest mindig kitesz magáért, pompás, nagyszerű környezettel várta és várja az ide érkezőket, s ez most sem történt másként.

Megosztaná velünk véleményét a birkózó-világbajnokságról?

-Természetesen. Modern világ fogadja a sportolókat és nézőket egyaránt. A lebonyolítás dinamikus, pörgős, ami átragad a szurkolókra is, felfokozott és remek a hangulat a nézőtéren. Nagyon tetszett a finálék előtti show is; a ritmikus gimnasztika és a tradicionális birkózó bemutató összehozta a múltat és jelent egy remek előadás keretein belül, szóval látványos volt, és én remekül éreztem magam. Úgy tűnik, gördülékenyen mennek a dolgok és a szervezőbizottság könnyen veszi az akadályokat, már ha akadnak számottevők.

A megérkezése után rögtön egy német aranynak lehetett szemtanúja.

-Igen, ennek nagyon örültem. Az újdonsült bajnokot személyesen is köszöntöttem és gratuláltam neki, ami azt gondolom nem csak egy szép gesztus, de fontos is a sportoló szempontjából, hisz számára, számukra a személyes elismerés nagy motivációt adhat a továbbiakban.

Gondolom, ez nem csak a német versenyzőre igaz.

-Valóban. Rendszeresen ápolom a személyes kapcsolatokat, mivel a bizalmasabb kapcsolat sosem hátrány az életben. Igyekszem azt sugározni a versenyzők felé, hogy sose adják fel, menjenek tovább, folytassák a sportot, hiszen mindig újabb és újabb lehetőségbe botlanak majd, amire koncentrálhatnak, és majdhogynem elfelejthetik a múltat.

Kevesebb, mint két év múlva ismét olimpia. A figyelmük már egy sportkedvelő szigetország felé irányul…

-Az biztos, hogy japán barátaink nagyon örülnek, és büszkék, hogy Tokióban ők rendezhetik meg a világ legnagyobb és egyik legizgalmasabb sporteseményét. Már zajlanak az előkészületek és hiszem, hogy magas színvonalú rendezésnek leszünk majd tanúi.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS